De beste fietsspecialist bij u in de buurt. De fietsspecialist bij u in de buurt.
Richard Fokker Tweewielers


Brink 23
1354 HL Almere

036 5405062
info@richardfokkertweewielers.nl


Maandag Gesloten
Dinsdag 08:00 uur - 18:00 uur
Woensdag 08:00 uur - 18:00 uur
Donderdag 08:00 uur - 18:00 uur
Vrijdag 08:00 uur - 18:00 uur
Zaterdag 09:00 uur - 17:00 uur
Zondag Gesloten
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
Dat we in Nederland massaal en steeds vaker fietsen is natuurlijk hartstikke fijn en gezond.

Het hart van je e-bike aan de stekker


Nederland is een fietsland en daar is geen woord van gelogen. De e-bike die de markt de laatste jaren domineert, geeft deze mooie ontwikkeling een flinke duw in de rug. Jong en oud geniet ervan. En met de zomer voor de deur en de stijgende voorjaarstemperatuur, pakken we de fiets nog vaker.

Het hart van de e-bike is de accu. Waar vaker fietsen (en de auto laten staan) een super groene manier is van reizen, is de accu zelf allesbehalve groen. De productie ervan kost heel veel energie, net als het opladen ervan slurpt en de afvalstoffen van een afgeschreven accu zijn bepaald niet mis. Bovendien, het recyclen van een accu is zo eenvoudig nog niet.

Niet te snel weggooien

Het goede nieuws is dat een ‘kapotte’ accu vaak eenvoudig gerepareerd kan worden. Soms is een reset of een software-update al voldoende. En anders kunnen kapotte energiecellen eenvoudig vervangen worden. In de accu zelf zit lithium, een grondstof die eenvoudig hergebruikt kan worden. Alleen dat is al een goede reden om de ‘kapotte’ accu niet zomaar weg te gooien. In dat geval lever je de accu gewoon in bij bijvoorbeeld je dealer of op een plek waar oude elektronische voorwerpen gerecycled worden.

Voordat je accu het begeeft, heb je hem waarschijnlijk veel gebruikt. Bij het gebruik van de accu valt ook de nodige winst te behalen. Ga er dus altijd verstandig en slim mee om. Dat is duurzaam want het verlengt de levensduur.

Tips!

  • Gebruik je de ebike niet of niet vaak? Laad dan toch je accu één keer maand op. Een accu ontlaadt namelijk automatisch en loopt dus gewoon langzaam leeg. Belangrijk om te weten, een lege accu slijt sneller dan een accu die voortdurend energie krijgt of heeft.
  • Bewaar de accu altijd op kamertemperatuur, daar houdt de accu van.
  • Veel accu’s schakelen zich al op 7% uit. De accu doet dat om de restwaarde die er nog is te bewaren; die is nodig. Rij de accu dus nooit helemaal op. Zonder de restwaarde slijt de accu namelijk veel sneller.

Bezuinig niet op je accu

De kwaliteit van de accu zelf is ook een belangrijke verschilmaker. Gerenommeerde merken gebruiken doorgaans batterijcellen van hoge kwaliteit. De accu is het laatste onderdeel van je e-bike waar je op wilt bezuinigen. Vraag het maar aan de vakmensen van je lokale fietsenwinkel. Zij weten er alles van en vertellen er graag over.

7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is
7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is
Eropuit met de fiets in de lente? Langere dagen, hogere temperaturen. Ontdek de 7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is. Lees verder…
Lees verder
Fietsen door de Bomen in Nationaal Park Bosland
Fietsen door de Bomen in Nationaal Park Bosland
Nationaal Park Bosland herbergt sinds 2019 een toeristische parel: ‘Fietsen door de Bomen’. Ervaar de bossen op 10 meter hoogte per fiets! Lees verder...
Lees verder
Goede fietsvoornemens voor 2024
Goede fietsvoornemens voor 2024
Wil je meer fietsen in 2024? Wij delen 5 tips om gemakkelijker en vaker de fiets te pakken én er ook nog plezier aan te beleven. Lees verder…
Lees verder